Sprekers

Onderstaand vind je achtergrondinformatie over de sprekers in het programma van het ENCA-symposium op woensdag 1 november 2023.

Prof. dr. Ank de Jonge

HOOGLERAAR VERLOSKUNDIGE WETENSCHAP AMSTERDAM UMC EN UMCG, VERBONDEN AAN DE ACADEMIE VERLOSKUNDE AMSTERDAM GRONINGEN

Ank de Jonge was de eerste verloskundige in Nederland die hoogleraar werd in Verloskundige Wetenschap. Zij ontving een VENI-subsidie voor onderzoek naar de uitkomsten van eerstelijns zorg en de thuisbevalling. Ze was projectleider van een groot gerandomiseerd onderzoek naar het nut van routine echoscopie in het derde trimester van de zwangerschap (de IRIS-studie) en van het INCAS-project, waarin pilots van integrale geboortezorg zijn geëvalueerd. Ook leidde zij de SWING-studie, waarin onder andere multidisciplinaire intervisie werd ontwikkeld. Momenteel is ze projectleider van de VOICE-studie. Daarin wordt gekeken naar de variatie in de organisatie van geboor-tezorg. Tevens leidt ze het COMIC-project, waarin bouwstenen worden ontwikkeld voor de implementatie van continuïteit van zorg. Namens de International Confederation of Midwives (ICM) is zij lid van de WHO Technical Working Group on Maternal and Perinatal Death Surveillance and Response. Kernthema’s zijn steeds risicoselectie, respectvolle geboortezorg, zwangeren in kwetsbare situaties en continuïteit van zorg.
Naast dit alles staat ze nog steeds ‘met de voeten in de klei’ als eerstelijns verloskundige bij verloskundigenpraktijk Vondelpark in Amsterdam.

Pagina Ank Amsterdam UMC
Pagina Ank Verloskundige Academie

Dr. Katarzyna Irena Veringa-Skiba

MINDFULNESS-TRAINER EN SUPERVISOR vanuit Mind in geboorte, GASTDOCENT verloskundige academies van rotterdam en maastricht

Katarzyna Veringa is onlangs aan de Universiteit van Amsterdam, Faculteit Maatschappij- en Gedragswetenschappen, gepromoveerd op het onderwerp ‘Angst voor de bevalling en de effecten van mindfulness’. Ze heeft daarmee ruimschoots ervaring, aangezien ze tot 2014 in haar eigen maatschap eerstelijns verloskundige was, waarvoor ze in 1992 cum laude afstudeerde. Sindsdien heeft ze zich meer en meer toegelegd op mindfulness. Ze is oprichter van het Mindfulness Instituut voor de Geboortezorg, genaamd Mind In Geboorte, en gastdocent over baringspijn vanuit de neurowetenschappen bij de verloskundige academies in Rotterdam en Maastricht. Vanuit haar huidige onderneming is ze bovendien trainer en supervisor voor Mindfulness-Based Stress Reductie, Mindfulness-Based Childbirth & Parenting (Fear) en Mindfulness-Based Cognitive Therapy.

Website van Katarzyna

Drs. Nienke Stoop

HOLISTISCH ARTS, VOORZITTER STICHTING DE GEBOORTENIS, SPECIALIST BODYMIND GEZONDHEID EN AUTEUR

Nienke Stoop is Holistisch Arts en gespecialiseerd in de optimalisatie van gezondheid en vruchtbaarheid vanaf pre-conceptie, met speciale aandacht voor de eerste 1000 dagen van het leven. Zij is mede-oprichter van Stichting de Geboortenis en is sinds 2008 werkzaam in haar praktijk voor Integrale Gezondheid in Zutphen. In haar werk combineert zij eeuwenoude inzichten uit Oosterse geneeswijzen met de nieuwste technologische ontwikkelingen uit de kwantumfysica en westerse geneeskunde. Zij benadrukt de eenheid van lichaam en geest, en slaat een brug tussen wetenschap en spiritualiteit, complementaire en reguliere geneeswijzen, filosofie en geneeskunde. In menselijke taal maakt zij complexe fysiologie tastbaar. Als arts, acupuncturist, coach en counselor begeleidt zij stellen met een langdurige kinderwens en onbegrepen onvruchtbaarheid bij het herstellen van hun vruchtbaarheid en de vervulling van hun diepste verlangen. Moeders met een missie ondersteunt zij in het bereiken van gezondheid van lichaam en geest, zodat zij hun potentieel kunnen vervullen. Nienke is auteur van het boek ‘Levenskracht, jouw eerste 1000 dagen in een nieuw licht’ (2021).

Website van Nienke
Website van De Geboortenis

Sylvia von Kospoth

VERLOSKUNDIGE, SCENARIST-REGISSEUR EN DOCUMENTAIREMAKER

Sylvia von Kospoth is geboren in Amsterdam en studeerde af aan de Theaterschool in Amsterdam. Ze werkte ze als scenarist-regisseur-docent in binnen- en buitenland. In de theaters in Reykjavik werkte zij van 1989 tot 2000. Uiteindelijk keerde ze definitief terug naar Nederland en van 2002 tot 2007 studeerde ze verloskunde in Amsterdam.
Na afronding van de studie vertrok ze naar Harlingen, alwaar zij de verloskundepraktijk overnam.
In 2021 maakte ze met regisseuse Jorien van Nes de televisiedocumentaire ‘Goede moeders.’ Deze documentaire behoorde bij de drie best bekeken docu’s uit 2021. In december 2022 werd Sylvia genomineerd voor de Vroeg-prijs vanwege haar durf om als verloskundige buiten haar eigen vakgebied te kijken en te denken.

(Foto: Mariel Kolmschot, 2021 Flair)

Website van Sylvia
Informatie over haar documentaire

Is je interesse gewekt…? Dan hopen we van harte je te kunnen verwelkomen!
We zetten ons met overgave in om er een prachtig symposium van te maken en waarderen het enorm als je je al vroeg registreert.
Dat helpt ons om tijdig in te schatten wat er die dag nodig is en om alles organisatorisch en financieel in goede banen te leiden.
Alvast veel dank voor je medewerking!

Je kunt je hier registreren voor het symposium.