Prof. dr. Ank de Jonge
hoogleraar verloskundige wetenschap amsterdam umc en umcg, verbonden aan de academie verloskunde amsterdam groningen
Ank de Jonge was de eerste verlos-kundige in Nederland die hoogleraar werd in Verloskundige Wetenschap. Zij ontving een VENI-subsidie voor onderzoek naar de uitkomsten van eerstelijns zorg en de thuisbevalling. Ze was projectleider van een groot gerandomiseerd onderzoek naar het nut van routine echoscopie in het derde trimester van de zwangerschap (de IRIS-studie) en van het INCAS-project, waarin pilots van integrale geboortezorg zijn geëvalueerd. Ook leidde zij de SWING-studie, waarin onder andere multi-disciplinaire intervisie werd ontwikkeld. Momen-teel is ze projectleider van de VOICE-studie. Daarin wordt gekeken naar de variatie in de organisatie van geboor-tezorg. Tevens leidt ze het COMIC-project, waarin bouwstenen worden ontwikkeld voor de implementatie van continuïteit van zorg. Namens de International Confederation of Midwives (ICM) is zij lid van de WHO Technical Working Group on Maternal and Perinatal Death Surveillance and Response. Kernthema’s zijn steeds risicoselectie, respectvolle geboorte-zorg, zwangeren in kwetsbare situa-ties en continuïteit van zorg.
Naast dit alles staat ze nog steeds ‘met de voeten in de klei’ als eerste-lijns verloskundige bij verloskundigen-praktijk Vondelpark in Amsterdam.
Drs. Nienke Stoop
holistisch arts, voorzitter stichting de geboortenis, specialist bodymind gezondheid en auteur
Nienke Stoop is Holistisch Arts en gespecialiseerd in de optimalisatie van gezondheid en vruchtbaarheid vanaf pre-conceptie, met speciale aandacht voor de eerste 1000 dagen van het leven. Zij is mede-oprichter van Stichting de Geboortenis en is sinds 2008 werkzaam in haar praktijk voor Integrale Gezondheid in Zutphen. In haar werk combineert zij eeuwenoude inzichten uit Oosterse geneeswijzen met de nieuwste technologische ontwikkelingen uit de kwantumfysica en westerse geneeskunde. Zij benadrukt de eenheid van lichaam en geest, en slaat een brug tussen wetenschap en spiritualiteit, complementaire en reguliere geneeswijzen, filosofie en geneeskunde. In menselijke taal maakt zij complexe fysiologie tastbaar. Als arts, acupuncturist, coach en counselor begeleidt zij stellen met een langdurige kinderwens en onbegrepen onvruchtbaarheid bij het herstellen van hun vruchtbaarheid en de vervulling van hun diepste verlangen. Moeders met een missie ondersteunt zij in het bereiken van gezondheid van lichaam en geest, zodat zij hun potentieel kunnen vervullen. Nienke is auteur van het boek ‘Levenskracht, jouw eerste 1000 dagen in een nieuw licht’ (2021).
Foto: Mariel Kolmschot, 2021 Flair
Sylvia von Kospoth
Verloskundige, scenarist-regisseur en documentairemaker
Sylvia von Kospoth is geboren in Amsterdam en studeerde af aan de Theaterschool in Amsterdam. Ze werkte ze als scenarist-regisseur-docent in binnen- en buitenland. In de theaters in Reykjavik werkte zij van 1989 tot 2000. Uiteindelijk keerde ze definitief terug naar Nederland en van 2002 tot 2007 studeerde ze verloskunde in Amsterdam.
Na afronding van de studie vertrok ze naar Harlingen, alwaar zij de verloskundepraktijk overnam.
In 2021 maakte ze met regisseuse Jorien van Nes de televisiedocumentaire ‘Goede moeders.’ Deze documentaire behoorde bij de drie best bekeken docu’s uit 2021. In december 2022 werd Sylvia genomineerd voor de Vroeg-prijs vanwege haar durf om als verloskundige buiten haar eigen vakgebied te kijken en te denken.